‘Wie bij de bron wil komen moet de stroom nemen.’
W. Veenbaas en J. Goudswaard
Met welke vraag komt iemand? Wat dient zich aan?
Welke coaching past daarbij?
Het is altijd weer boeiend en inspirerend een coaching traject samen met de coachee zodanig vorm te geven, dat de coachee er daadwerkelijk iets mee kan. Vanuit vertrouwen en integriteit groeit die vorm; De coachee krijgt zicht op de terreinen waarop hij zich wil ontwikkelen en is in staat effectievere keuzes te maken.
Ik maak daarbij o.a. gebruik van methodieken uit de 3-jarige opleiding tot professionele communicatie van Phoenix, te Utrecht.
Enkele van mijn inspiratiebronnen:
Management Drives
Inzicht in de eigen drijfveren helpt een antwoord te vinden op de vraag waarom de talenten en vermogens van een persoon wel of niet uit de verf komen.
NLP
Belevingen worden gekleurd door emoties en overtuigingen. Aan de hand van NLP-technieken kijken we naar die kleuring en ontstaat meer grip op situaties. 2 grondleggers van NLP aan het woord:
“I believe the greatest gift I can conceive of having from anyone
is to be seen by them, heard by them, to be understood and touched by them.”
Virginia Satir (1916-1988)
Transactionele Analyse
Inzicht in (vroege) onbewust genomen besluiten en ingesleten patronen leiden tot werkelijke autonomie. Vanuit werkelijke autonomie sta je aan het roer en geef je zelf richting.
Systemisch denken
Elk mens maakt deel uit van systemen zoals de organisatie waar hij werkt, het gezin van herkomst.
De organisatie is te zien als een systeem met een natuurlijke ordening. Jouw plaats in de ordening onthult niet alleen de dynamiek waarin je je bevindt maar ook waar openingen en mogelijkheden tot verandering liggen.
Beeldhouwen
Beeldhouwen is voor mij als organisatieadviseur, trainer en coach een belangrijke inspiratiebron: ‘Tijdens het transitieproces van wens naar werkelijkheid moet ik mijn comfortzone verlaten: bereid zijn vaste patronen los te laten, onzekerheid verwelkomen en mijn angst onder ogen te zien.’
[lees meer]
‘Beeldhouwen is voor mij een prachtige metafoor voor het begeleiden van organisatieprocessen:
Beeldhouwen is beelden opbouwen.
Steeds sla ik op dezelfde steen, ga door fasen heen zoals het niets moeten willen, alleen de vorm volgen. Dan weer keuzes maken, een vorm maken en vervolmaken en tenslotte een beeld opbouwen dat van tevoren niet vast stond, nooit zoals het zich uiteindelijk aan mij openbaart omdat de keuzes onderweg mede bepaald worden door het materiaal zelf en door mijn veranderende gemoed (ik ben soms langer dan een jaar met een beeld bezig).
Tenslotte is er het beeld, dat altijd iets van mijzelf weerspiegelt, iets van waar ik in de tijd van het beeldhouwen mee bezig was. Het beeld spreekt in die zin altijd klare taal en fopt je niet.’